På svenska | In English | Tekstiversio | Sivukartta | Palaute | Yhteystiedot Tarkennettu haku
Suurenna Pienennä
työ- ja elinkeinoministeriö

Tiedotteet 2012

27.4.2012 9.30

Muotoile Suomi - kansallisen muotoiluohjelman valmistelu käynnistyy

Valtio käynnistää muotoiluohjelman uudistamisen. Muotoile Suomi - kansallisen muotoiluohjelman tavoitteena on edistää muotoilun laaja-alaisempaa käyttöä elinkeinoelämässä ja julkisissa palveluissa. Muotoilun merkitys on korostumassa osana yritysten innovaatiotoimintaa ja julkisten palveluiden uudistamisessa.

Ohjelmatyö käynnistyi 27.4.2012 Helsingin Wanhassa Satamassa pidetyssä tilaisuudessa.

- Suomella on erittäin hienot perinteet muotoilussa. Tuotemuotoilijamme ja arkkitehtimme ovat maailmankuuluja. Nyt edessä ovat kuitenkin uudet haasteet. Näistä tärkein on yritystemme kilpailukyvyn tulevaisuus. Uuden muotoiluohjelman pitää varmistaa, että muotoilun hyödyntäminen laajenee koko elinkeinoelämään. Kansainväliset suuryrityksemme ovat jo oivaltaneet muotoilun merkityksen. Nyt hyödyntäjiksi pitää saada myös pk-yritykset. Tässä meillä on valtava, käyttämätön potentiaali, elinkeinoministeri Jyri Häkämies linjasi tilaisuudessa.

- Myös julkinen sektori voi hyötyä muotoilusta yhtäläisesti. Julkinen sektori on muotoilun hyödyntäjänä vielä uusi, eikä kokemuksia ole vielä kertynyt paljoa. Muotoiluohjelman tulee kannustaa kuntia ja valtiota muotoilun käyttöön ja etsiä tähän uusia ja ennakkoluulottomia tapoja, Häkämies arvioi.

Ohjelma valmistuu työ- ja elinkeinoministeriön johdolla yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Muotoilu on myös kulttuuri- ja taidepolitiikkaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö pitää tärkeänä ihmisten arjen parantamista muotoilun keinoin. Muotoiluymmärryksen ja muotoilun käytön lisääminen edistävät muotoilijoiden työllisyyttä ja toimeentuloa. Luovilla aloilla toimivien työllistyminen onkin tärkeä poikkihallinnollinen haaste.

Muotoile Suomi -ohjelma julkistetaan designpääkaupunkivuoden 2012 lopulla. Ohjelma valmistuu työ- ja elinkeinoministeriön johdolla yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa. Ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Olli-Pekka Kallasvuo. Ministeriön apuna ohjelman valmistelussa on Creadesgn Oy.

Muotoile Suomi -ohjelmaa valmistellaan avoimesti. Ohjelmatyön etenemistä ja tapahtumia voi seurata ja kommentoida Facebookissa osoitteessa: www.facebook.com/muotoilesuomi . Sivulta saa tietoa myös tulevista tapahtumista.

Ensimmäinen muotoiluohjelma ”Muotoilu 2005” laadittiin silloisen opetusministeriön johdolla vuonna 1999. Kansallisen muotoiluohjelman uudistamisesta sovittiin hallitusohjelmassa.

Lisätiedot:
teollisuusneuvos Petri Lehto, TEM, p. 050 387 8068
kulttuuriasiainneuvos Liisa-Maria Hakala-Zilliacus, OKM, p. 050 502 0841


Palaa otsikoihinSivua viimeksi päivitetty: 28.1.2013
Tulosta sivu