På svenska | In English | Tekstiversio | Sivukartta | Palaute | Yhteystiedot Tarkennettu haku
Suurenna Pienennä
työ- ja elinkeinoministeriö

rss Tiedotteet: Kuluttajat ja markkinat

9.2.2016 14.02

Kilpailu- ja kuluttajaviraston luominen onnistunut kohtalaisen hyvin

Kilpailuviraston ja Kuluttajaviraston yhdistäminen Kilpailu- ja kuluttajavirastoksi (KKV) vuonna 2013 arvioidaan onnistuneen kokonaisuutena kohtalaisen hyvin. Vastuualueet ovat kuitenkin vielä itsenäisiä, ja käytännössä KKV:ssa toimii edelleen kaksi virastoa yhden nimen alla. Näin todetaan 9.2.2016 työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemassa Kilpailu- ja kuluttajaviraston arvioinnissa.


Merkittävimpinä yhdistämisen tuomina hyötyinä ovat toimialakohtaisen (esim. energia, finanssi, viestintä) erityistuntemuksen syventäminen uudessa virastossa. Juristien ja ekonomistien osaamista on hyödynnetty aikaisempaa paremmin. Myös ulkoisen viestinnän painoarvo on kasvanut. KKV:n esittämät näkemykset ovat laaja-alaistuneet, ja kilpailu- ja kuluttajanäkökulmien yhteensovittamista pidetään myönteisenä. Etenkin lainsäädäntötyön yhteydessä on hyötyä yhteen sovitetuista näkökulmista.

Virastojen yhdistäminen onnistui teknisesti hyvin nopeasta aikataulusta huolimatta. Yhdistämisessä hallinnon tehostamiselle asetetut tavoitteet ovat toteutuneet ja yhteisen viestintäyksikön palveluihin ollaan tyytyväisiä viraston sisällä. Sen sijaan markkinatutkimusyksikköä ei ole kyetty hyödyntämään laajasti. Kahden erilaisen kulttuurin omaavan viraston yhdistäminen on asettanut henkilöjohtamiselle haasteita.

Kilpailuvastuualueen osalta virasto on pystynyt vastaamaan sidosryhmien odotuksiin yhtä hyvin tai paremmin kuin ennen yhdistymistä. Kuluttajavastuualueen osalta sidosryhmien odotuksiin ei ole pystytty vastaamaan yhtä hyvin. Yhtenä syynä on kuluttaja-asiamiehen yhteiskunnallisen näkyvyyden vähentyminen ja sen myötä aseman heikentyminen viime vuosina.


HMV Service Economy Oy:n tekemän arvion vastuullisina toteuttajina toimivat Tapio Huomo, Jukka Kallio ja Jussi Kleemola. Arvio on luettavissa ministeriön verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/julkaisut

 

Lisätiedot:
kaupallinen neuvos Eeva-Liisa Koltta-Sarkanen, TEM, 029 50 63518
senior Advisor Jukka Kallio, HMV Service Economy Oy, 050 589 7542


Palaa otsikoihinSivua viimeksi päivitetty: 31.5.2016
Tulosta sivu

Liity postituslistalle