På svenska | In English | Tekstiversio | Sivukartta | Palaute | Yhteystiedot Tarkennettu haku
Suurenna Pienennä
työ- ja elinkeinoministeriö

Kansainvälinen biojalostamokilpailu

Työ- ja elinkeinoministeriö järjesti kansainvälisen suunnittelukilpailun, jolla haluttiin nopeuttaa biojalostamoiden innovaatioiden kaupallistumista ja uusien biojalostamoiden syntyä Suomeen. Kilpailu avattiin 4.6.2014 ja se oli avoinna ehdotuksille 4.12.2014 saakka.

 

Kilpailuun tuli ehdotuksia monipuolisesti biotalouden eri osa-alueilta. Niiden kokoluokka vaihteli alle miljoonan euron demonstraatiolaitoksista satojen miljoonien eurojen investoinnit vaativiin biojalostamoihin. 13 kilpailuesityksen investointien yhteisarvo on noin 1,5 miljardia euroa.

 

Työ- ja elinkeinoministeriö on koonnut julkisia tahoja edustavan rahoittajaryhmän, joka koordinoi ja auttaa kolmen parhaan ehdotuksen investointivaiheen julkisen rahoituksen hankinnassa. Voittaja saa myös 100 000 euron palkinnon.


Spinnova Oy:n puukuitulankahanke biojalostamokilpailun voittoon


Spinnova Oy on voittanut uudella tekstiilikuidun tuotantoteknologiallaan työ- ja elinkeinoministeriön järjestämän kansainvälisen biojalostamokilpailun. Kisan kaksi muuta palkittua ehdotusta ovat Biovakka Suomi Oy:n biokaasun, ravinteiden ja liikennepolttoaineiden tuotannon yhdistävä konsepti ja Kemijärvi konsortion ehdotus uusien biomateriaalien ja -kemikaalien tuotannosta kotimaisella teknologialla.

 

Valintaraati halusi palkita vielä erikseen kunniamaininnalla Ostems Consulting Oy:n ja VTT:n ehdotuksen metalli- ja kemianteollisuuteen integroitavasta biojalostamosta, joka ennakkoluulottomasti yhdistää teollisuudenaloja, joita ei ole perinteisesti yhdistetty biotalouteen.

 

Spinnova Oy on Jyväskylässä toimiva tutkimus- ja tuotekehitysyritys, joka kehittää VTT:llä alkunsa saanutta kuitulankateknologiaa. Palkintoraadin perustelujen mukaan Spinnova Oyn kuitulankateknologia, jolla puukuidusta voidaan kehrätä suoraan lankaa, edustaa läpimurtoteknologiaa, joka voi mullistaa sekä tekstiili- että metsäteollisuuden ja luoda tulevaisuudessa merkittävää liiketoimintaa.


Sivua viimeksi päivitetty: 5.3.2015
Tulosta sivu

Yhteystiedot

Manninen, Jussi

Kehittämispäällikkö, Metsäalan strateginen ohjelma MSO


Sunabacka, Sixten

Strateginen johtaja, Metsäalan strateginen ohjelma MSO


Biorefinery pic