På svenska | In English | Tekstiversio | Sivukartta | Palaute | Yhteystiedot Tarkennettu haku
Suurenna Pienennä
työ- ja elinkeinoministeriö

HYVÄ-ajankohtaista 2012

8.2.2012

Hoiva-avustajan tehtävä kirvoittaa kipakkaa keskustelua

Työ- ja elinkeinoministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön yhteinen, SOTE–alan avustaviin tehtäviin valmistava koulutuspilotti herättää edelleen kipakkaa keskustelua varsinkin henkilöstöjärjestöissä. Seitsemällä ELY–keskusalueella meneillään oleva työvoimapoliittinen koulutus on lähtenyt hyvin liikkeelle ja alueilta kantautuu tyytyväisyyttä. Lähihoitajatutkinnon osiin perustuva koulutus valmentaa opiskelijoita työskentelemään vanhus- ja vammaispalvelujen avustavissa tehtävissä kuten auttaminen ruokailussa, henkilökohtaisessa hygieniassa, asioinnissa, ulkoilussa.

STM:n ja TEM:n yhteispilotissa kokoonnutaan säännöllisesti seuraamaan tilannetta yhdessä ELY-keskusten ja TE-toimistojen edustajien kanssa. Aika ajoin mukana ovat myös koulutusorganisaatioiden ja työmarkkinaosapuolten edustajat. STM:ssä tiistaina 7.2. järjestetyssä tapaamisessa erityisesti Henkilöstöjärjestöt esittivät edelleen voimakasta kritiikkiä koulutusta kohtaan.

 

Mikä epäilyttää?

 

Marja-Kaarina Koskinen Tehy ja Sari Bäcklund JHL
Vasemmalla Tehy:n Marja-Kaarina Koskinen ja oikealla JHL:n Sari Bäcklund.

Tehyn, Superin ja JHL:n suhtautuminen koulutukseen on kriittinen, vaikka em. järjestöt ovat mukana HYVÄ-ohjelmassa ja sen neuvottelukunnassa. Työvoimapula ei pidetä oikeana perusteena koulutukselle, kun 40 000 lähi- ja sairaanhoitajaa on muissa kuin SOTE–alan tehtävissä. Erityisesti TEHY:n mukaan pula ei ole työvoimasta, vaan vetovoimaisista työpaikoista.


Avustavien tehtävien lähtökohdaksi olisi hyväksytty kotityöpalvelu- tai laitoshoitajatutkinto, ei lähihoitajatutkintoa siitäkin huolimatta, että meneillään oleva pilotti mahdollistaa koko lähihoitaja-tutkinnon suorittamisen, jos opiskelija on motivoitunut ja opiskeluedellytykset täyttyvät.


Järjestöjen mielestä avustavaa henkilöä ei tule laskea henkilöstömitoitukseen; tosin Aino Närkki Sosiaalipalvelualan työnantajista totesi, että yksityisellä puolella mitoitus on jo toimiluvissa ja avustava henkilöstö voidaan sisällyttää henkilöstöön. Myös valvova viranomainen hyväksyy tämän.

 

Koulutus ja sen seuranta etenee

 

Alueiden katsausten perusteella koulutus etenee hyvin, opiskelijat ovat motivoituneita ja työnantajilta on tullut kiitosta työssäoppimisjaksojen hyvistä työsuorituksista. Useilla alueilla on suunnitteilla seuraavien koulutusten käynnistäminen.

 

Ensimmäiset avustaviin tehtäviin valmiudet opiskelleet henkilöt valmistuvat alkukesästä, joten jo kesälomakauden jälkeen voidaan TEM:n URA- ja OPAL –järjestelmistä seurata työllistymistä ja koulutuksesta annettua laatupalautetta. Seurantaan liitetään myös arvioivia elementtejä, mahdollisesti pitkäkestoisempana toteutettava tapaustutkimus.

 

Palvelurakenne ja –tehtävät muuttuvat

 

STM:n näkökulmasta koulutuksen lähtökohtana on laitoshoidon purkuun tähtäävä palvelurakenteen uudistaminen ja alan työvoimatarpeisiin vastaaminen. Alalle tarvitaan hyvää henkilöstöä. Kysymyksessä ei ole uusi tutkinto tai osatutkinto, vaan lähihoitajatutkinto, josta tiettyjen osien jälkeen voi siirtyä työelämään avustaviin tehtäviin. Henkilöstömitoituksia koskeva laatusuositus mahdollistaa avustavan työn sisällyttämisen hoivaan. Avustavan työn tarve kasvaa voimakkaasti asumiseen perustuvan palvelujärjestelmän kehittymisen myötä.

 

TEM:n näkökulmasta asia on osa laajaa kokonaisuutta, jossa tulee tarkastella samanaikaisesti ikääntymisestä seuraavaa työvoimapulan kasvua, palvelujärjestelmän muutosten vaikutuksia tehtäviin ja niiden edellyttämään osaamiseen sekä tuottavuutta parantavia palvelukonsepteja. Tässä kokonaisuudessa hoiva-avustajatehtävien tarve lisääntyy ja se tulee tyydyttää tavalla, joka palvelee asiakkaita, työnantajia ja koulutettavia.


Koulutus hoiva-alan avustaviin tehtäviin kiinnostaa


Ulla-Maija Laiho


Lisätiedot:

Neuvotteleva virkamies Pirjo Sarvimäki STM 160 73136 tai 

Kehitysjohtaja Ulla-Maija Laiho TEM, Hyvinvointiohjelma HYVÄ 010 606 4907


Palaa otsikoihinSivua viimeksi päivitetty: 31.5.2016
Tulosta sivu