På svenska | In English | Tekstiversio | Sivukartta | Palaute | Yhteystiedot Tarkennettu haku
Suurenna Pienennä
työ- ja elinkeinoministeriö

Tiedotteet 2012

12.9.2012 17.25

Häkämies ja Ihalainen: ICT-alan rakennemuutos käännettävä mahdollisuudeksi

- ICT-alan rakennemuutos on saatava kääntymään uutta kasvua luovaksi mahdollisuudeksi Suomen koko kansantaloudelle. Suomesta voi tulla ICT:n hyödyntämisen edelläkävijä laajasti eri toimialoilla ja julkishallinnossa, kun kaikki keinot otetaan käyttöön, uskovat elinkeinoministeri Jyri Häkämies ja työministeri Lauri Ihalainen.

Häkämies ja Ihalainen kommentoivat tuoreeltaan Nokia Siemens Networks Oy:n 12. syyskuuta antamaa ilmoitusta, jonka mukaan yritys tarjoaa enintään 400 työntekijälleen vapaaehtoista irtisanomispakettia.

Nokia Siemens Networksin uusi ilmoitus henkilöstön vähentämisestä jatkaa suuntausta, jossa mobiiliteknologia-alan yritysten työpaikkojen määrä vähenee. Elinkeinoministeri Häkämiehen asettama ja Pekka Ala-Pietilän johtama ICT 2015 -työryhmä on keväästä 2012 lähtien pohtinut keinoja, millä käynnissä oleva rakennemuutos saadaan käännettyä myönteiseksi mahdollisuudeksi Suomelle. Työryhmän ehdottamista toimista ensimmäiset käynnistetään hallituksen budjettiriihen linjausten mukaisesti vielä tämän syksyn aikana. Työryhmä jatkaa työtään vielä vuoden 2012 loppuun asti.

Lähtökohta ICT-alan, kuten muidenkin alojen, rakennemuutosten hoitamisessa on, että yritykset kantavat vastuuta korvaavia työpaikkoja ja uutta kasvua luovista toimista. Näin ovat myös toimineet Nokia Siemens Networks ja Nokia Oyj. Yritykset ovat ottaneet käyttöön uudentyyppisiä toimia, joilla helpotetaan irtisanottavien työllistymistä ja synnytetään uutta liiketoimintaa.

Keskeinen haaste on käynnistää laajamittaisesti uusia yrityksiä, jotka työllistäisivät rakennemuutoksen vuoksi työttömiksi joutuvat korkeakoulutetut henkilöt. Nokia Siemens Networks on perustanut uudentyyppisen rahaston (Verso Spin-off Fund), johon se on sijoittanut keväällä 10 miljoonaa euroa. Rahaston tarkoitus on sijoittaa rahaa sellaisiin yrityksestä irtautuviin projekteihin, jotka eivät ole enää yrityksen ydintoimintaa. Verso Spin-off Fund -rahaston kautta on luotu malli, jolla suuret yritykset voivat sijoittaa niistä irtautuvan yritystoiminnan alkupääomaan. Tällä hetkellä rahasto työskentelee noin 50 potentiaalisen idean kanssa. Myös Nokia Oyj:n Bridge-ohjelman kautta on syntynyt jo noin 250 uutta yritystä, joista valtaosa on korkeatasoiseen osaamiseen perustuvaa liiketoimintaa.

Lisätiedot:
johtaja Anssi Paasivirta, TEM, puh. 0400 815 418
elinkeinoministerin erityisavustaja Pete Pokkinen, TEM, puh. 040 569 5329
työministerin erityisavustaja Pilvi Torsti, TEM, puh. 040 719 1206


Palaa otsikoihinSivua viimeksi päivitetty: 28.1.2013
Tulosta sivu