På svenska | In English | Tekstiversio | Sivukartta | Palaute | Yhteystiedot Tarkennettu haku
Suurenna Pienennä
työ- ja elinkeinoministeriö

Tiedotteet 2012

6.6.2012 11.00

Raportti: Tekes suoriutuu tehtävästään hyvin ja kuuluu maailman johtaviin innovaatioita edistäviin organisaatioihin

Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes on suoriutunut tehtävästään hyvin ja kuuluu maailman johtaviin innovaatioita edistäviin organisaatioihin. Tekes on toiminnallaan lisännyt tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa sekä nostanut sen laatua. Tekes luo vahvaa perustaa Suomen talouden kasvulle, arvioi kansainvälinen Technopolis-konserni raportissaan, joka julkistettiin 6.6.2012 Helsingissä.

Tekesin tehtävänä on edistää elinkeinoelämän kilpailukyvyn kehittämistä teknologian ja innovaatioiden avulla. Tekes rahoittaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa tänä vuonna 550 miljoonalla eurolla.

Pärjääminen kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa edellyttää yritysten jatkuvaa uudistumista. Tekes on ottanut uudistumistavoitteen huomioon uudessa strategiassaan.

 

 -Tekes on suunnannut rahoitustaan entistä vahvemmin kansainvälisille markkinoille tähtäävien kasvuyritysten rahoittamiseen sekä radikaalien innovaatioiden kehittämiseen. Edelläkävijyys nykyisessä toimintaympäristössä vaatii rohkeita ja ennakkoluulottomia muutoksia myös Tekesiltä, korostaa elinkeinoministeri Jyri Häkämies.

 

Arviointi tarkasteli myös Tekesin roolia innovaatiojärjestelmässä. Technopoliksen mukaan Tekesiä ei pidä sulauttaa yhteen muiden julkisten rahoittajaorganisaatioiden, kuten Finnveran, kanssa. Sen sijaan alan toimijoiden tehtävänjakoa tulisi selkeyttää.

 

Tekesin tuki suuryrityksille on arvokasta mm. pienten ja suurten yritysten sekä tutkimuksen yhteistyön kannalta ja tämän vuoksi suurten yritysten tukemista ei pitäisi lopettaa. Suuryritysten saamasta Tekesin rahoituksesta suurin osa kanavoituu pk-yrityksiin ja julkiseen tutkimukseen alihankintojen kautta.

Tekesin toiminta on tehokasta verrattuna kansainvälisiin vastaaviin organisaatioihin, mutta rahoitushakemusten arviointi- ja valintaprosessia on nopeutettava. Tämä on erityisen tärkeää aloittavien ja pienten kasvuyritysten kannalta. Tekesin toiminnan uusimmat painopisteet eli palvelujen ja työelämän kehittäminen kiihdyttävät innovaatiotoimintaa. Arvioinnin mukaan ne tulee kytkeä tiiviimmin osaksi Tekesin muuhun toimintaa.

Technopolis on Euroopassa toimiva politiikan tutkimukseen ja konsultointiin erikoistunut yritys sekä johtava kansainvälinen arvioija. Arvio tehtiin työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta.

Arvio on luettavissa TEM:n verkkosivuilla osoitteessa www.tem.fi/publications


TEKES presentation GV (pdf) (319.2 KB)

Tekes evaluation - comments by Tekes (pdf) (691.6 KB)

Comments of Minister Jyri Häkämies about Tekes evaluation (pdf) (627.2 KB)


Lisätiedot:
valtiosihteeri Jouni Hakala, puh. 010 606 2662
ylijohtaja Petri Peltonen, TEM, p. 050 626 63

 


Palaa otsikoihinSivua viimeksi päivitetty: 30.5.2016
Tulosta sivu