På svenska | In English | Tekstiversio | Sivukartta | Palaute | Yhteystiedot Tarkennettu haku
Suurenna Pienennä
työ- ja elinkeinoministeriö

Tiedotteet 2012

24.4.2012 16.30

Ministeri Häkämies Lontooseen puhtaan energian ministerikokoukseen

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies osallistuu 25.–26.4.2012 Lontoossa järjestettävään Clean Energy Ministerial -kokoukseen. Siihen osallistuu edustajia yli 20 valtiosta. Mukana ovat Euroopan komission ja keskeisten EU-maiden lisäksi muun muassa USA, Venäjä, Kiina, Japani, Brasilia ja Intia. Osallistujamaat käyttävät 80 % maailman energiasta, niiden osuus maailman bruttokansantuotteesta on 70 % ja maailman puhtaan energian investoinneista yli 90 %.

 

Puhtaan energian ministerikokoukset (CEM) aloitettiin vuonna 2010 Washingtonissa. Siellä julkistettiin 11 kansainvälistä hankekokonaisuutta, joiden edistymistä tarkastellaan Lontoossa. Hankkeiden teemat ovat bioenergia, aurinko- ja tuulienergia, vesivoima, hiilidioksidin talteenotto ja varastointi, teollisuuden ja rakennusten energiatehokkuus, älykäs sähköverkko, sähköautot, puhtaan energian keskukset, aurinkoenergia ja LED, energiatehokkaat laitteet sekä naisten rooli puhtaan energian edistämisessä.

 

– Puhtaan energian ministerikokouksissa osallistujamaat voivat valita aloitteista ne, jotka sopivat parhaiten niiden omiin tavoitteisiin ja painotuksiin. Meillä näitä ovat erityisesti sähkön ja lämmön yhteistuotanto, sähköautot sekä energiatehokkuus, toteaa ministeri Häkämies.

 

– Energiatehokkuus on kaikkien puhtaiden teknologioiden ytimessä. Se on keskeisessä roolissa niin vesihuollossa, logistiikassa, teollisissa prosesseissa kuin jätehuollossakin. Ja nämä kaikki ovat puhtaan energiatuotannon lisäksi ajankohtaisia haasteita kaikkialla maailmassa.

 

– Suomi on yksi maailman johtavista cleantech-maista, ja olemme halukkaita jakamaan kokemuksiamme ja osaamistamme muiden kanssa tutkimuksen, tuotekehityksen, innovaatioiden ja tietysti myös ympäristöliiketoiminnan osalta, kertoo Häkämies.

 

Kokouksen yhteisessä osuudessa ministerit kuulevat Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n analyysin puhtaan energian käytön edistämisestä eri maissa, puhtaan energian rahoituksen trendeistä ja pääsihteeri Ban Ki-Moonin esityksen YK:n Kestävää energiaa kaikille -aloitteesta (SE4All).

 

Kokouksen pyöreän pöydän keskusteluista ministeri Häkämies osallistuu osioihin, jotka käsittelevät teollisen mittakaavan energiatehokkuusohjelmia ja energiatehokkuuden rahoitusta.

 

Suomi vetää CEM:n Teollisuuden ja rakennusten energiatehokkuus -aloitteen yhteyteen perustettua Sähkön ja lämmön yhteistuotanto ja tehokas kaukolämpö ja -jäähdytys -työryhmää. Suomesta siinä ovat mukana myös Helsingin Energia ja Fortum Oyj. Kyseessä on public-private-yhteistyö, jossa vaihdetaan tietoja parhaista käytännöistä, kehitetään työkaluja ja pyritään käynnistämään konkreettisia hankkeita CHP:n ja DHC:n käytön lisäämiseksi.

 

Tekesin vuonna 2011 käynnistämä Sähköisten ajoneuvojen järjestelmät -ohjelma (EVE) on mukana CEM:n Sähköajoneuvot -aloitteessa. Viisivuotisen ohjelman tavoitteena on auttaa sähköisiin ajoneuvoihin ja työkoneisiin liittyvän liiketoiminnan kehittymistä suomalaisissa yrityksissä kymmenkertaiseksi eli noin kahteen miljardiin euroon vuonna 2020.  

 

Lisätiedot:

neuvotteleva virkamies Pentti Puhakka, EOS, puh. 050 511 7414

lisätietoja CEM3-ministerikokouksesta verkossa: http://www.cleanenergyministerial.org/


Palaa otsikoihinSivua viimeksi päivitetty: 27.5.2016
Tulosta sivu