På svenska | In English | Tekstiversio | Sivukartta | Palaute | Yhteystiedot Tarkennettu haku
Suurenna Pienennä
työ- ja elinkeinoministeriö

Tiedotteet 2012

28.2.2012 18.00

Hallitus kehottaa ydinjätehuoltovelvollisia yhteistyöhön

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta totesi 28.2.2012 pitämässään kokouksessa, että hallitus on valmis tarvittaessa käyttämään ydinenergialain 29 §:n mukaista määräämismahdollisuutta Posiva Oy:n ja sen omistajien sekä Fennovoima Oy:n ydinjäteyhteistyön varmistamiseksi.

 

– Tämä on hallituksen viesti alan toimijoille siitä, että loppusijoituksen tekniset selvitykset tulee tehdä puolueettomasti. Sen jälkeen on johtopäätösten aika. Yhteistyöhön pitää pystyä, jos selvitykset osoittavat, että yhteinen ratkaisu olisi mahdollinen, kokonaistaloudellinen ja turvallisuuden kannalta paras vaihtoehto, tiivistää asian ministerivaliokunnalle esitellyt elinkeinoministeri Jyri Häkämies.

 

Ydinenergialain 29 §:n mukaan työ- ja elinkeinoministeriö voi määrätä eri jätehuoltovelvolliset hoitamaan jätehuoltotoimenpiteensä yhteisesti, jos siten voidaan lisätä turvallisuutta tai pienentää merkittävästi kustannuksia tai jos muut painavat syyt sitä vaativat.

 

Jos ydinenergialain 29 §:ää sovelletaan, koskee se Fortum Power and Heat Oy:tä ja Teollisuuden Voima Oyj:tä niin, että ne määrättäisiin yhteistyöhön Fennovoima Oy:n kanssa.

 

Eduskunta käsitteli ydinvoiman lisärakentamiseen liittyviä periaatepäätöksiä kesällä 2010. Sen päätökseen liittyi lausuma, jonka mukaan eduskunta edellyttää, että hallitus vaikuttaa sopivin keinoin siihen, että yhtiöt käynnistävät selvitykset ja neuvottelut käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta tavoitteenaan yhteinen kansallinen loppusijoitusratkaisu, joka sisältää Fennovoima Oy:n ydinvoimayksikön käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen. Myös Kataisen hallituksen ohjelmaan on kirjattu tavoite kansallisen ratkaisun hakemisesta ydinjätteen loppusijoitukseen.

 

Posiva Oy suunnittelee ydinpolttoaineen loppusijoituspaikkaa Eurajoen Olkiluotoon, jonne sijoitettaisiin sen omistajien Teollisuuden Voiman Olkiluoto 1–4 ja Fortumin Loviisa 1–2 voimalaitosyksiköiden käytetty ydinpolttoaine. Posiva on jättämässä rakentamislupahakemuksensa valtioneuvostolle vuoden 2012 loppuun mennessä.

 

Fennovoiman vuonna 2010 saamaan periaatepäätökseen sisältyy ehto, jonka mukaan sen on vuoteen 2016 mennessä esitettävä työ- ja elinkeinoministeriölle joko sopimus ydinjäteyhteistyöstä nykyisten jätehuoltovelvollisten kanssa tai ympäristövaikutusten arviointiohjelma omasta käytetyn polttoaineen loppusijoituslaitoksesta.

 

Talouspoliittisen ministeriövaliokunnan linjauksien mukaisesti työ- ja elinkeinoministeriö edellyttää, että osapuolet aloittavat tarpeellisten selvitysten tekemisen yhteisestä loppusijoituksesta.

                 

Lisätiedot:

elinkeinoministerin erityisavustaja Kai Mykkänen, puh. 040 592 1499

tiedottaja Mauri Vieru, TEM, puh. 050 431 6519

teollisuusneuvos Herkko Plit, TEM, puh. 010 606 3636 ja 050 462 0788


Palaa otsikoihinSivua viimeksi päivitetty: 28.1.2013
Tulosta sivu